Tilvænning til Deres nye proteser

En ny person med nye proteser

Mange af vores protese patienter har brug for lidt tid til at vænne sig til at bære proteser - især hvis det er deres første proteser. Det vil tage Deres tunge, læber og kinder flere dage eller endda uger til at vænne sig til formen af Deres nye proteser. Eventuelle problemer løser som regel sig selv indenfor kort tid. I denne fase, vil De spille en mere aktiv rolle i at tilpasse dem Deres nye proteser end Deres kliniske tandtekniker.

Udseende

Hos TandproteseCentret, er det vores mål at skabe proteser, der vil forbedre Deres generelle udseende med et mere naturligt og ungdommeligt udseende. Ved at placere Deres fronttænder i protesen fremad i overensstemmelse med, hvor Deres naturlige tænder engang var, vil Deres nye proteser yde væsentlig støtte for Deres læber og kinder. 

Med helproteser, er det normalt at Deres mund og ansigt kommer til at føle og se anderledes ud. Efter et par dage vil denne følelse forsvinde, og De vil nyde Deres nye selvtillid og Deres udseende. For at sikre at De er tilfreds med Deres nye look, går vi gennem en række faser før den endelige montering.

Tale

I de forskellige faser af behandlingen, bruger vi en række velafprøvede teknikker til at sikre, at Deres nye proteser har en positiv effekt på Deres tale. Faktisk ser vi, at vores tandproteser ofte bidrager til at forbedre patienters tale. Samtidig med at Deres tunge og læber vænner sig til formen af de nye proteser, vil eventuelle vanskeligheder som De oplever langsomt forsvinde. Højtlæsning er meget effektiv og kan bidrage til at fremskynde processen. 

Det er meget almindeligt at savle mere (hvilket kan påvirke talen), når Deres nye proteser er sat ind. Efterhånden som Deres mund vænner sig til tilstedeværelsen af ​​proteserne, vil dette snart stilne af. Prøv at nippe til noget vand til at fortynde Deres spyt og forsøg at synke oftere.

Spise

Tilvænning til at tygge kan kræve mere tid og øvelse, indtil Deres kinder, læber og tunge lærer at tilpasse sig deres nye samspil med Deres nye protese. Mange af vores patienter oplever en reduktion i længden af ​​deres ansigt, som er forårsaget af mange års brug af dårligt monteret og nedslidte tandproteser. Ved at tilbagebringe kæben til sin naturlige position, kan de nye proteser midlertidigt påvirke Deres tyggemekaniske og bideevne. De kan dog være sikker på, at tingene snart vil vende tilbage til det normale. Med Deres ansigtslængde gendannet til hvad den engang var, bør spisning faktisk forbedres.

Når De bruger Deres nye proteser for første gang, skal De begynde med at spise finskåret mad i små bidder. Dette vil hjælpe Dem til at begynde at kunne kontrollere Deres nye bid og tandstilling. Undgå hårde og klæbrige fødevarer, indtil De er mere vant til Deres tandproteser. At bide med fortænderne i selv de bedst lavet proteser kan forårsige, at protesen vil rykke sig fra Deres tandkød. At bide ved hjælp at sidetænderne forårsager mindre skade.

Nye tandproteser tager tid at vænne sig til, og De vil derfor i starten kunne opleve, at det var lettere at spise med Deres gamle tandproteser. De fleste af vores patienter føler at deres nye tandproteser tilbyder dem mere frihed til at nyde de fødevarer, de elsker.

Hvis De bærer en helprotese, så prøv at følge disse grundlæggende principper for at gøre Deres tilpasningsperiode lettest mulig:

  • Tyg op og ned, snarere end fra side til side
  • Skær Deres mad i mindre stykker og spis langsomt
  • Tyg med begge sider af munden på samme tid
  • Undgå at bringe de nederste fortænder fremad mod de øverste fortænder
  • Hvis De synes, at det er nødvendigt at bide, brug da hellere fortænderne på din protese, hold tungen mod bagsiden af ​​den øvre protese for at holde den på plads.

Hverdagsbrug

Når det kommer til den tid hvor De bærer dine nye proteser, er det et spørgsmål om personligt valg. Men vi anbefaler, at De tager Deres tandproteser ud på natten, da dette ofte er den bedste tid til at give munden hvile. Hvis dette ikke er muligt, foreslår vi, at De fjerner Deres tandproteser, når De er i private omgivelser, da selv en kort pause vil tillade munden til at hvile. 

Ømme områder

Deres mund kan have ændret sig meget siden Deres sidste sæt proteser blev sat ind. Størrelsen og formen af ​​Deres nye proteser vil blive skabt så de passer nøjagtigt med konturerne af Deres mund. Som et resultat heraf, kan trykpunkter og ømme pletter udvikle sig under og omkring Deres nye proteser i løbet af de første par dages brug. Dette er helt normalt, og fortsætter det, kan vi lindre den ubehag De oplever ved at justere protesens overflade. Hvis irritationen er meget smertefuld, skal De stoppe med at benytte Deres tandproteser og konsultere med Deres kliniske tandtekniker.

I de fleste tilfælde vil en ny protese blive understøttet af Deres naturlige tænder og tandkød. Hvis De benytter en delprotese for første gang, vil De kunne opleve en mindre ømhed, mens De vænner Dem til dem. De er designet til at være så behagelige som muligt, derfor vil delproteserne minimere potentialet for ømhed. Prøv ikke at bide Deres delproteser på plads, da de kan løsne sig og bryde hægter og beskadige Deres mund. Følg i stedet rådgivningen omkring indsættelse og fjernelse De har fået fra Deres kliniske tandtekniker.

Oplever De ubehag med Deres nye proteser?

Hjælpen er lige ved hånden. TandproteseCentrets medarbejdere er altid let tilgængelige for vores patienter, som oplever ubehag. Desuden vil de automatiserede indkaldelser hver 12. måned hjælpe os med at sikre, at Deres proteser giver den bedste følelse og pasform.