Ofte stilledet spørgsmål/FAQ

Her finder De svar på mange af de typiske spørgsmål der trænger sig på i forbindelse med tandproteser.

Hvis De ikke kan finde svar på Deres spørgsmål er De naturligvis altid meget velkommen til at kontakte os direkte på telefon 33 31 58 51, e-mail info@tandprotesecentret.dk eller via vores kontaktformular.

Generelle spørgsmål

Kan man sove med tandprotesen?

Der er ikke noget entydigt svar når det kommer til om man kan sove med sin protese. Mange forskere mener dog at knoglen svinder mere, hvis man sover med sin protese. Derfor anbefaler vi også at De tager den ud om natten. Husk i øvrigt at rengøring, både om morgenen og aftenen, er lige så vigtig for tandproteser, som for naturlige tænder.

Hvad gør jeg mens jeg venter på min protese?

I langt de fleste tilfælde laver man en special midlertidig protese. Det er muligt at få fremstillet en special protese, som benyttes indtil den rigtige er færdig, så familie og venner ikke behøver se Dem uden tænder.

Giver tandproteser dårlig ånde?

Nej, ikke hvis man sørge for at holde munden og protesen rengjort. Så rengør protesen mindst 2 gange om dagen ligesom naturlige tænder. Hvis man lider af dårlig ånde skyldes det i mange tilfælde andre årsager.

Hvor tit bør man have sin tandprotese efterset?

Svar er på vej...

Implantat FAQ

Hvordan holder man sin protese bedst muligt ren?

Man holder ganske enkelt sin protese ren ved alm. børstning. Der findes specielle børster lavet til brug med proteser, der typisk er større og blødere end en alm. tandbørste. Børst med lunkent vand og tandrens, f.eks. fra Denta-Pharm. Det er også muligt at købe specielle rensemilder man kan ligge protesen i natten over en gang i mellem.

Hvordan fastholdes protesen i munden?

Der findes forskellige typer for tandproteser,  både aftagelige og fastsiddende implantat forankrede proteser. Det optimale er at protesen fastholdes via implantater, da det er den bedste metode. Har man ikke en egnet knogle til fastgørelse af implantatet, kan man evt få lavet knogletransplantation. En anden mindre optimal løsning er at bruge en speciel proteselim. Den skader ikke, hvis man sørge for at holde munden og protesen grundig ren. Tag en snak med os om Deres muligheder.

Hvad er et tandimplantat?

Et tandimplantat er en lille titanium skrue, der tjener som erstatning for roddelen af en manglende naturlig tand. Tandimplantater kan placeres i enten de øvre eller nedre kæber. På grund af de biokompatible egenskaber af titanium, vil de enkelte tandimplantater integrere med din kæbe-knogle og blive et solidt anker for udskiftning af dine tandproteser. Tandimplantater kan bruges ved udskiftning af enkelte tænder og flere manglende tænder.

Hvorfor vælge tandimplantater?

Der er en række grunde til, at De bør overveje et tandimplantat:

 • Uden rodstruktur af en naturlig tand, kan kæbebenet krympe. Denne situation er på sit værste, når De mister alle Deres naturlige tænder. Dette svind vil få Deres ansigt til at se ældre ud og som protesebær ubehaglig og det vil følges ukomfortable i underkæben.
 • Et tandimplantat er stabilt, sikkert og komfortabelt. Ingen justering er nødvendig efter indopereing af implantaten. Normalt vil den vare hele livet.


Fordele ved tandimplantater og tandprotese implantater.

 •     Gendanne den oprindelige tyggemekanisme ligesom naturlige tænder, der muliggør en bedre kost og forbedret sundhed
 •     Forbedre Deres tale og selvtillid
 •     Forbedre Deres smagssans, da der er mindre behov for protesebasis
 •     Forbedre protese komfort med mindre irritation af tandkødet

Er tandimplantater en succes?

Ja det må man sige. Lige siden de blev udviklet i 1960’erne, er brugen af tandimplantater blevet undersøgt i tusindvis af videnskabelige studier.

Med mere end fire årtiers kliniks erfaring og behandling af millioner af patienter verden over, har de langvarige undersøgelser og observationer af tandimplantater bekræftet en høj succesrate på over 95% for individuelle tandimplantater. Ligesom naturlige tænder, kræver tandimplantater også regelmæssig check-ups og bevidst mundhygiejne.

Passende pleje, sammen med god planlægning og korrekt indsættelse at tandimplantat, er nogle af de vigtigste krav for success på lang sigt.

Hvem vil indsætte mine tandimplantater?

Tandprotesecentret har samarbejde med dygtige kirurger med mange års erfaring i tandimplantater. Kirurgerne har udbredt omfanget af deres praksis til et betydeligt niveau, som giver dem mulighed for at indsætte tandimplantater. De bruger førende og gennemtestede, internationalt anerkendte implantatsystemer for at give Dem det bedste resultat.

Hvor meget koster det at få tandimplantater?

Prisen for proteseerstatning med tandimplantater afhænger at flere faktorer. Omkostningerne består af:

 •     Antallet af implantater der skal indsættes
 •     Den type af proteser der anbringes på tandimplantater
 •     Opbygning af knoglen (kun nødvendigt i særlige tilfælde)

Den endelige pris kan kun gives efter en grundig diagnostisk undersøgelse af Deres mund, og kirurgerne har anbefalet en behandling der er bedst for Dem.

Hvilke risisci er forbundet med tandimplantater?

Patienter der har medicinske eller andre tilstande, som kan forstyrre helingsprocessen af enten deres knogler eller blødt væv (f. eks bindevæv, steroidebehandling, knogleinfektioner, rygning) skal nøje vurderes af kirurgen, hvad angår de potentielle risisci og fordele ved at bruge tandimplantater.

Vil tandimplantater virke for dig og dine tandproteser?

Enhver der mangler en eller flere tænder på grund af skade, sygdom eller karies, kan være grunde til at få tandimplantater. Den afgørende faktor er antallet af tilgængelige kæbeben. En kirurg er den bedste person til at vurdere, om protese implantater er en holdbar løsning til at stabilisere Deres tandproteser.

Afhængig af situationen kan det være muligt at loade protese implantater umiddelbart efter indsættelse og vedhæfte den endelige protese. Dog er det en beslutning kun kirurgen kan foretage efter en nøje overvejelse af din individuelle situation, da den langsigtede succes af implantater er det vigtigste prioritet i enhver implantat behandling.

Hvis Deres nye protese ikke kan monteres, er disse muligheder tilgængelige:

 • Deres nuværende protese kan bruges indtil de er slidte, mens Deres tandimplantater heles
 • En midlertidig protese kan placeres indtil tiden er rigtig for indsættelse af Deres nye proteser til tandimplantater
 • Deres nye protese kan bæres og protesen implantatkomponenterne monteres efter implantat integration

Hvad hvis jeg allerede har tandimplantater?

Hvis De allerede har tandimplantater, og De ønsker at gennemgå en mundtlig evaluering for fremtidige implantater, er det nødvendigt, at en kirurg undersøger Deres mund, så der arbejdes på en personlig behandlingsplan. Dette sikrer, at kun den højeste standard for pleje er forudsat, Deres behandling er planlagt korrekt, og at vores kliniske tandteknikere arbejder efter en recept.

Kan min alder være et problem?

Sommetider udtrykker ældre patienter bekymring for at deres alder forhindrer dem i at nyde fordelene ved tandimplantater. Men det er Deres helbred som er en afgørende faktor og ikke Deres alder. Visse sygdomme kan forhindre en behandling med tandimplantater.

Vores samarbejdskirurger vil efter en nøje vurdering af Deres tandsundhed og tilstand afgøre, om De er en kandidat til tandimplantater.

Hvor lang tid vil det tage at få mine tandimplantater?

Vi bruger teknikker, der hjælper med at reducere tiden og det ubehag der normalt er forbundet med den traditionelle dental implantatkirurgiske teknikker.

Den konventionelle proces kan tage fra tre til seks måneder. Først indsætter kirurgen tandimplantater, der bliver siddende i tre til seks måneder til at hele og integrere med kæben. Under helingsprocessen kan De bruge din eksisterende tandproteser indtil udskiftningen af tandproteser er på plads.

Selvom der er forskellige implantat behandlingsmetoder, vil en typisk plan for indsættelse af protese omfatte:

 • Vurdering og planlægning – på Deres første aftale vil kirurgen vurdere mulighederne for placering af implantat.
 • Aftryk af Deres mund kan tages sammen med røntgenstråler.